Wat is blockprinten

Workshops textiel bedrukken

Blokdrukken of blockprinten is het met de hand bedrukken van stof. Het is een van de oudste manieren om patronen op stof over te brengen.

Deze eeuwenoude techniek voor het bedrukken van katoen met houten stempels is ontstaan in China, maar tot een ambacht van hoog niveau gebracht in India. De blockprints hebben prachtige patronen en worden tot op de dag van vandaag vaak in kleine familiebedrijven door kundige ambachtsmensen gemaakt van duurzaam hout en met de hand uitgesneden.

Eerst wordt het hout waterdicht gemaakt, zodat je de verf er af kan wassen en het blok hergebruiken. Om het patroon van de stempel goed te kunnen zien wordt er een wit laagje op aangebracht. Dit laagje verdwijnt na een aantal keren gebruiken, maar het stempel zelf kun je vele jaren gebruiken.

Voor de complexere motieven met meer kleuren wordt voor elke kleur een apart blok hout uitgesneden. In ieder blok zie je dus een deel van het patroon. Ieder afzonderlijk blok van het patroon wordt vervolgens in de verf gedoopt en op een katoenen doek geplaatst, waarbij de drukker ervoor zorgt dat de verf goed op de stof achterblijft. Samengevoegd wordt dan het meerkleurige patroon geheel zichtbaar. Alles volledig hand gemaakt!

logo

Stoffeeratelier

Adres

Wil je langskomen? Gezellig maar maak dan eerst een afspraak.

Pieter van Aschstraat 3
3043 RE Rotterdam – Overschie

Contact

Mariette 06 5361 1190
Wieneke 06 4863 6501
Lia 06 4294 3226

Volg ons